Saved by the bell

Schoolbellen luiden voor het recht op goed onderwijs

Ook dit jaar luiden honderden scholen in het hele land op donderdag 5 oktober de schoolbel extra lang.

Leerlingen en leerkrachten zijn soms opgelucht als ’s avonds de bel klinkt. Maar wereldwijd horen meer dan 260 miljoen kinderen en jongeren de schoolbel zelden of nooit rinkelen.

Daarom vraagt Studio Globo aan alle scholen om op de Internationale dag van de Leerkracht (5 oktober) niet alleen de eigen leerkrachten in de schijnwerpers te zetten, maar ook te denken aan alle leerkrachten in de wereld die vaak in moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven.

Het recht op basisonderwijs, overal en voor iedereen, was één van de Millenniumdoelstellingen die tegen 2015 moesten gerealiseerd worden. Er is heel wat vooruitgang geboekt op dat vlak, maar er zijn wereldwijd meer dan 60 miljoen kinderen die niet naar de basisschool kunnen gaan. Als we ook de jongeren meetellen die geen voortgezet secundair onderwijs volgen dan moeten we meer dan 200 miljoen kinderen meer rekenen. In totaal zijn er 264 miljoen kinderen en jongeren die om allerlei redenen geen kans krijgen om onderwijs te volgen! (recente cijfers van UNESCO Institute for Statistics, juli 2017). Zij blijven onze aandacht verdienen!

Tegelijk wil de organisatie met Saved by the bell de politici herinneren aan hun engagement om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of Sustainable Development Goals, 2015-2030) te realiseren. Daarbij focust één van de 17 doelstellingen nadrukkelijk op kwaliteitsonderwijs voor iedereen.

Ook onze school, KTA2 Villers sluit bij de actie aan. Om Saved by the bell zichtbaar en hoorbaar te maken, laten we het belsignaal om 9u extra rinkelen. Tijdens de middagpauze zorgen we ook voor extra muziek op de speelplaats. Want onderwijs krijgen is een feest!

Studio Globo -werk aan de wereld in je klas- is gespecialiseerd in mondiaal en intercultureel leren voor het onderwijs. Men kan bij Studio Globo terecht voor ervaringsgerichte inleefateliers en workshops en voor leermiddelen die onmiddellijk bruikbaar zijn in de klas. Met het aanbod richt Studio Globo zich op kleuter, lager, secundair en hoger onderwijs. Meer info op www.studioglobo.be