Fotografie – 3de graad TSO

De logische vooropleiding is de 2de graad TSO Fotografie.
Instappen in de derde graad vanuit een andere opleiding kan mits een sterke motivatie, een grote inzet en veel zelfstandig werk buiten schooltijd.

Fotografie beoogt een theoretisch-technische basisvorming. Zowel op wetenschappelijk als op technisch en praktisch vlak worden de basiskennis en -vaardigheden van de fotografie aangeleerd en verder uitgediept. Goede fotografie vereist, naast technische, ook artistieke en creatieve vaardigheden.

Wat mag je verwachten:
 • praktijkgerichte opdrachten
 • ervaring binnen de verschillende disciplines van het medium fotografie (portret-product-landschap-architectuur,…)
 • creatieve aanpak

De digitale evolutie binnen de fotografie heeft ertoe geleid dat ook de opleiding Fotografie wordt aangepast aan deze nieuwe tendensen. Het snelverkeer waarbij fotobestanden via internet de wereld rondgaan, is niet meer weg te denken.
De grafische industrie wil de foto’s digitaal aangeleverd krijgen.

In de opleiding gaat men dieper in op deze nieuwe tendensen, nadat de basis van de analoge fotografie grondig gekend is. Je leert bij het fotograferen rekening houden met inhoudelijke, technische en esthetische aspecten.

Naast de analoge en de digitale fotografie, in kleur en zwart/wit komen ook internet en multimedia aan bod. Je maakt kennis met de materialen en hulpmiddelen: fototoestellen, lenzen, lichtmeters, flitsen, fotopapier... Je leert over licht, belichtingsvormen…

 • Je leert scherpe en duidelijke foto’s maken, afdrukken en bewerken in de donkere kamer en met de computer...
 • Je leert fotograferen in verschillende contexten: industrie, architectuur, landschap, studio, reclame, reportage en portret.
 • Een aantal van de opdrachten dien je buiten schooltijd te realiseren.
  Kunstgeschiedenis en andere algemene en artistieke vakken geven je een brede, kritische, kunstzinnige kijk. Zo kan je een eigen persoonlijke en creatieve visie ontwikkelen die zich weerspiegelt in je eigen werk.
 • Ook in de derde graad wordt vakoverschrijdend gewerkt en staan alle vakken in relatie met elkaar.
 • Gezien de specificiteit (nacht- en weekendwerk, reportages, verplaatsingen …) zijn stages, bedrijfsbezoeken, beurs- en studiebezoeken zeer waardevol.

 Vak5TFO6TFO
Algemeen gedeelte
AVLevensbeschouwing22
AVLichamelijke opvoeding22
AVAardrijkskunde-1
AVAardrijkskunde/ Natuurwetenschappen1-
AVEngels22
AVFrans22
AVGeschiedenis11
AVNederlands33
AV Wiskunde22
Specifiek gedeelte
TVToegepaste chemie11
TVToegepaste fysica11
KVTechnologie33
KVLabo foto/film11
KVVormgeving42
KVToegepaste esthetica11
PVFotografie53
PVStage fotografie-2
Totaal3335
Complementair Next Level-2
Totaal3436

Toekomstperspectieven:
 • een diploma waarmee je je als zelfstandig fotograaf kan vestigen of werk kan vinden in de beeldsector (pers, kleinhandel, mode, …)
 • een ideale voorbereiding voor andere hogere studies